– Denne bilen har gitt meg en enorm frihet!

Hverdagen til hundekjører Hanna Lyrek (20) består stort sett av trening. I en Volvo V40 fra Harila kobler hun av og føler på friheten.   

Etter å ha tilbakelagt 570 kilometer over Finnmarksvidda ble Hanna Lyrek (20) tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet i fjor. Om noen få uker stiller Lyrek til start i det lengste løpet, 1.200 kilometer og sju dager på vidda. Hun er nervøs.

– Om man ikke er nervøs før et løp, tror jeg ikke at man klarer å være helt skjerpa. Men når startskuddet går er jeg helt på. Det er dette jeg jobber knallhardt for året rundt, sier Hanna.

Kjører bil fra Harila

Harila har sponset Finnmarksløpet over ti år, og betegnes nå som elitepartner. Under arrangementet er en stor del av bilparken ute på veiene, og leiebilene fra Harila frakter veterinærer, løpsledere, journalister og fotografer rundt i Finnmark. 

Det siste året har Hanna Lyrek disponert en bil fra Harila. Hun er egentlig ikke spesielt interessert i bil, men den nye Volvo V40 Cross Country har gitt henne en enorm frihet. Hun bor en mil utenfor Alta sentrum, og er helt avhengig av bil for å komme seg fra A til B.

­– Jeg er veldig glad i å kjøre bil. Det er en avkobling for meg. Bare kjøre og høre på musikk eller podcasts. Og det er stor forskjell nå som jeg kjører en bil som har ordentlig anlegg med god lyd, sier Hanna.

løpet av det siste året har det også blitt noen lengre turer. En ferietur med venner til Levi, en tur til Tromsø for å besøke venninner som studerer i byen og en tur til Lyngen for å gå på tur.

– Jeg har aldri hatt en egen bil før, og det er utrolig deilig å slippe å dele med noen. Dessuten har jeg aldri kjørt en så ny bil før. Det er luksus!

Se vår Finnmarksløpet-kampanje på V60 Cross Country her

Ofrer mye

Bilen kjennes luksuriøs for Hanna, men det er mye annet i livet hennes som ikke er like luksus. Hundekjøring er en dyr idrett, og for å ha råd til å drive med det jobber Hanna i familiebedriften, som tilbyr opplevelser for turister like utenfor Alta. Hun rer opp senger i gjestehuset, tar frokostvakter og vasker rom. Mens venninnene har reist bort for å studere, er Hanna igjen i Alta med hundene.

– Noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg gidder å hode på sånn som jeg gjør. Jeg ofrer mye, men det handler om prioritering. Jeg vil lykkes, og setter det foran alt. Da er det mye man må si nei til.

I vinterhalvåret handler livet til Hanna stort sett om trening. Hun trener fem dager i uka, i alt fra tre til ti timer. Noen ganger varer treningsturene i flere dager.

 – Jeg jobber så hardt for å se spannet prestere. Det gir en bekreftelse på at det man har jobbet så hardt for faktisk lykkes.

Drømmen om Alaska

Å drive med hundekjøring er en livsstil. Med foreldre som er hundekjørere, er Hanna født inn i sporten. Nå driver hun på toppidrettsnivå, og legger utallige timer på trening og hundene.

– Jeg drømmer om et eget hus, og om å bygge opp et spann som kan være med å konkurrere i toppen i de fleste langdistanseløpene vi har. Helt i toppen ligger Iditarod i Alaska. Det har alltid vært drømmen!

– Hvor tror du at du er om ti år?

– Det er vanskelig å si, men jeg ser ikke for meg et liv uten hundene.

Sjekk prisen! Finnmarksløpet-kampanje på XC40

Hundekjører Hanna Lyrek (20) bruker mesteparten av tiden sin på trening og hund. I bakgrunnen er bilen hun disponerer fra Harila – En Volvo V40 Cross Country. Foto: Steinar Vik